Soba bile lüks oldu vatandaş kışın ne yapacak?

DüzceSonHaber

Soba bile lüks oldu vatandaş kışın ne yapacak?
22.09.2022 - 16:09
Kaynak: Haber Merkezi
1

Doğalgaza gelen yüzde 20’lik zammın yanı sıra kömür ve oduna da zam geldi. Kömür ve odun fiyatları da son dokuz ayda üç kata yakın arttı. Türkiye Değişim Partisi İl Başkanı Sezgin Aktaş "Bu kış vatandaş ne yapacak? Soba ile lük oldu" dedi. 

Türkye Değişim Partisi İl Başkanı Sezgin Aktaş, kış ayları yaklaşırken doğalgaz ve elektiriğe yapılan zamların yanı sıra kömür, soba ve oduna gelen zamlarında vatandaşları etkilediğini bu yıl zor bir kış mevmisi olacağını söyledi.

Aktaş "Özellikle kırsal bölgede vatandaşların kışın ısınmak için kullandığı odun ve kömür fiyatı da olağanüstü artış gösterdi. Geçen yıl aynı tarihlerde bir ton odunun fiyatı 750 ile 1500 lira arasındayken bu yıl aynı odunun fiyatı 3 bin 500 ile 3 bin 600 lira arasında. Odun fiyatındaki artış yüzde 160’ı buluyor” dedi.

KÖMÜRÜN FİYATI 7 BİN İLE 10 BİN ARTASI 

Aynı şekilde kömür fiyatlarına zam geldiğini hatırlatan Aktaş "Geçen yıl bir ton ithal kömür fiyatı 2 bin 600 ile 3 bin lira arasında değişiyordu. Bu yıl kömürün fiyatı 7 bin ile 10 bin lira arasında  Yerli kömürün fiyatı ise 7 bin 600 liraya kadar çıktı. Kömür fiyatındaki artış neredeyse üç kat oldu. Enerji fiyatlarındaki artışın Türkiye’de çok daha fazla hissedilmesine neden oluyor.”

FINDIK KABUĞUNUN TONU 4 BİN 250 LİRA

"Yine fındık kabuğunun tonu fındık bölgesi olmamıza rağmen 4 bin 500 liradan satışa başladı" diyen Aktaş "Geçen yıl 700 liradan piyasaya giren fındık kabuğu sezonu 3 bin liralarda kapattı. Bu yıl piyasaya 4 bin 250 liradan girdi. İlerleyen zamanlarda yine 5 bin ile 6 bin liraya yükselmesi bekleniyor. Yüzde 150'yi bulan zamlar vatandaşları zorlayacak" ifadelerini kullandı.

DOĞALGAZA YÜZDE 20 ZAM GELDİ

Aktaş "Doğalgaza dev zam daha geldi. Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ)’den yapılan açıklamaya göre; elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 49,5 sanayide kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 50,8 ve konutlarda kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 20,4 zam yapıldı. Vatandaş kömür sobası yakamayacağı gibi tam ısınmak için doğalgazda yakamayacak. Vatandaş kışın ne yapacak?' diye sordu.

ELEKTRİK ARTIŞLARI TÜM SEKTÖRÜ ETKİLİYOR

"Küresel enerji krizi" olarak da yorumlanan bu süreçte tüm ham madde fiyatlarında olağanüstü artışlar yaşandığına işaret eden Aktaş "Bu durum ülkemizdeki enerji üretim maliyetlerini de olumsuz etkilemiştir. Özellikle son aylarda küresel piyasalardaki enerji ham madde fiyatlarındaki artışların belirli seviyeleri geçmesi sebebiyle nihai elektrik tarifelerinde mesken ve tarımsal faaliyetler abone grupları için yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için yüzde 30, sanayi abone grubu için yüzde 50 artış yapılmıştır. Bu artışla beraber 100 kilovatsaat elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 173,46 lira olmuştur."

VATANDAŞ YASTIK YORGAN  MI YAKACAK?

 Fiyatların aşırı artışının vatandaşın cebine yanıdığını söyleyen Aktaş "Hem doğalgaz pahalı hem soba ve içinde yakacak malzemelerin fiyatları pahalı. Artık sobanın bile lüks olduğu günümüzde vatandaş kışın yorgan yastık mı yakaca? En kısa sürede fiyatların aşağı çekilmesi için ciddi politiakalar üretilmesi gerekiyor. Aksi halde vatandaşları zor bir kış bekliyor" ifadelerini kullandı. 


Editör: D. Son Haber